Bestrijding van de dreiging

Behandelingen

Er bestaan verschillende geneesmiddelen die het immuunsysteem helpen zich te beschermen tegen de pneumokok. Anti-infectieuze behandelingen, zoals antibiotica, kunnen de bacteriën doden. Ze kunnen zeer nuttig zijn bij bepaalde infecties. Maar antibiotica zijn niet almachtig want steeds meer bacteriën zijn resistent geworden.

Een slecht gebruik

Die resistentie is trouwens een beetje onze eigen schuld. We gebruiken antibiotica namelijk te vaak bij kleine kwaaltjes terwijl het in vele gevallen niet noodzakelijk is. En wanneer het dan wel nodig is, valt het wel eens voor dat we de behandeling te vroeg stopzetten. Dat levert problemen op want bij een vroegtijdige onderbreking worden niet alle bacteriën vernietigd. De overlevende bacteriën beschikken daarbovenop dan over alle nodige informatie om hun resistentie te ontwikkelen.  Een ongepast gebruik heeft ervoor gezorgd dat vandaag de dag tal van bacteriën de doeltreffendheid van antibiotica dwarsbomen.13

 

Beter voorkomen dan genezen

Ook in België zijn pneumokokken minder gevoelig geworden aan antibiotica.2 Daarom is het een goed idee om in te zetten op preventie en zich te laten vaccineren. De vaccinatie kan ernstige ziekten voorkomen. Ze geeft ons lichaam de mogelijkheid om eigen antilichamen te ontwikkelen tegen de pneumokok.