Ken je vijand

Wat is een pneumokok?

Pneumokokken zijn zeer verspreide bacterien. Ze zijn aanwezig bij 5 à 25% van de gezonde mensen.1


Pneumokokken zijn zeer verspreide bacterien. Wetenschappers noemen ze "Streptococcus pneumoniae". Ze zijn aanwezig bij 5 à 25% van de gezonde mensen.1 Gewoonlijk nestelt de pneumokok zich in de achterkant van de neus en de keel, die zijn voornaamste toegangswegen vormen.

Waarom je zorgen maken?

In de meeste gevallen veroorzaken de pneumokokken symptomen noch ziekte. Maar bij gevoelige mensen zoals zuigelingen, jonge kinderen, mensen met chronische ziekten en oudere mensen, kunnen ze een gevaar betekenen2. Ze kunnen zware infecties met zich meebrengen zoals longontsteking, hersenvliesontsteking of septikemie.

Longontsteking kan ernstig en levensbedreigend zijn: per jaar zijn er in België ongeveer 35.000 ziekenhuisopnames voor longontsteking17

Kinderen en senioren

Jonge kinderen en oudere volwassenen  zijn vaak dragers van de bacterie zonder ziek te zijn - we noemen ze dan gezonde dragers. Ze kunnen andere mensen besmetten. Sommige mensen zullen ziekten ontwikkelen, anderen niet. Pneumokokkenziekten kunnen zich op elke leeftijd voordoen. Maar jonge kinderen en oudere volwassenen worden het vaakst getroffen.  Hun natuurlijke weerstand is niet sterk genoeg, wat hen gevoeliger maakt.

Opgelet gevaar

Er bestaan meer dan 90 verschillende types van pneumokokken.16 Sommigen zijn ongevaarlijk; anderen zijn zeer kwaadaardig en frequent. Er bestaan types pneumokokken die ernstige ziekten veroorzaken en resistent zijn aan bepaalde antibiotica. Een oplossing om jezelf en je kinderen te beschermen is vaccinatie. 

Vraag raad aan uw arts of apotheker.